Spiritualiteit

Hoe affirmaties voor je werken (+10 voorbeelden)

september 1, 2019
affirmaties

Affirmaties werken heel goed om iets bewerkstelligd te krijgen. Maar hoe werkt dat precies? En welke affirmatie past het beste bij jou en je wens? We duiken samen in de wereld van affirmaties en ik geef je 10 voorbeelden die ik graag gebruik.

Wat zijn affirmaties en hoe werken ze?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je nog nooit van affirmaties hebt gehoord. Ik leg je daarom graag uit wat affirmaties precies zijn en hoe je ze het beste kan gebruiken. Affirmaties zijn korte maar krachtige zinnen die je tegen jezelf herhaalt. Het woord affiramties stamt af van het Latijnse ‘affirmare’. Affirmare betekent versterken. Je geeft jezelf een boodschap mee. Wil je bijvoorbeeld meer zelfliefde? Dan gebruik je een affirmatie die daarop aansluit (Ik ben het waard om gelukkig te zijn, bijvoorbeeld). Het is belangrijk om het affirmeren in je dagelijkse routine te integreren zodat het een gewoonte wordt. Hoe vaker je een affirmatie uitspreekt en hoe bewuster je er mee aan de slag gaat, des te beter ze voor je werken.

Jezelf (her)programmeren met affirmaties

Soms groeien we op met de gedachte dat we niets waard zijn of niets kunnen. Zo’n gedachte (zelf bedacht of door iemand anders benoemd), is een gedachte die steeds weer terug komt. Zie je wel, ik kan dat niet. Ik kan ook niks! Eigenlijk is dat ook een affirmatie. je hebt jezelf zo vaak verteld dat je iets niet kan, dat je het bent gaan geloven. En doordat je het gelooft, ben je continu op zoek naar een bevestiging voor die gedachte. Door nieuwe affirmaties in je leven te introduceren leer je jezelf op een andere manier denken en dat zorgt er voor dat je, bij dit specifieke voorbeeld, een positiever zelfbeeld creëert.

Verschillende situaties waarin je ze kan toepassen

Affirmaties kun je eigenlijk in alle facetten van het leven toepassen. Natuurlijk ben je vrij om ze in te zetten waar en wanneer je dat wilt. En vooral dat waar zorgt misschien voor een paar vraagtekens. Ik kan me namelijk zo voorstellen dat het lastig is om op kantoor of in het openbaar vervoer luidop te affirmeren. En dat hoeft ook helemaal niet. Je kan ze bijvoorbeeld ook in jezelf herhalen tijdens een meditatie. Zelf vind ik het erg fijn om iedere ochtend na het douchen een affirmatie luidop uit te spreken voor de spiegel. Op dit moment gebruik ik vaak I reclaim my power. Dit betekent voor mij dat ik bepaal wat goed voor me is, dat ik het waard ben om voor mezelf te kiezen en dat de kracht die ik als ziel ooit had, weer terug eis.

1o voorbeelden voor dagelijks gebruik

Om je direct goed op weg te helpen, geef ik je tien voorbeelden die je dagelijks kan gebruiken.

 1. I reclaim my power (momenteel dus mijn eigen favoriet)
 2. Mijn lichaam is het waard om goed voor te zorgen
 3. Ik verwelkom alle nieuwe dingen met een open en zacht hart
 4. I am worthy
 5. Ik manifesteer mijn dromen
 6. Ik laat los wat mij niet langer dient
 7. Ik geef me over aan het leven
 8. Alles dat ik nodig heb, komt mijn kant op
 9. Ik verzorg mijn lichaam vanuit liefde
 10. Ik ben het waard om mijn dromen uit te zien komen

Met deze affirmaties kun je direct aan de slag. Op Instagram deel ik regelmatig een affirmatie in mijn story. Kom gerust kijken en sla ze op zodat je ze als achtergrond op je telefoon kan zetten.

Ben je op zoek naar andere affirmaties maar vind je het lastig de juiste woorden te vinden? Kijk dan eens op The Green Guide. Mariëlle heeft 50 voorbeelden in haar affirmatie artikel staan!

 1. Het moeilijke aan affirmaties is dat ze enkel werken als je niet vastklampt aan oude patronen. Zo kan je wel elke dag tegen jezelf zeggen dat je prachtige bent, maar als je diep vanbinnen nog steeds geloofd dat je niets waard bent, dan gaat het niet werken. Dan gebeurt er zoiets als:

  “Ik ben een prachtig mens.”
  “Dat geloof je toch zelf niet?”
  “Ik ben een prachtig mens.”
  “Stop met jezelf dat wijsmaken.”
  “Ik ben een prachtig mens.”
  “Hou op met die kutzin, want hij werkt toch niet.”
  True story 😉

  Wat ik wil zeggen: affirmaties, top idee. Maar probeer te werken met wat je wel al gelooft en vertrek van daaruit om verder te gaan naar waar je wil zijn. Zo ben ik mijn lichaam leren waarderen door tegen mezelf te zeggen dat mijn buik wel leven heeft voortgebracht. En dat is waar, maar ik vond mijn buik nog steeds lelijk. Intussen heb ik al de stap gemaakt naar ‘ik heb een mooi lichaam’.

  Sorry voor de lange lap tekst, ik heb bijna zelf een blog geschreven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *