Zen Again

Ga eens lekker offline

september 1, 2019
Ga eens lekker offline

Tegenwoordig worden we overspoeld met prikkels. De wereld is zo vol en druk, dat we bijna nergens meer tijd voor onszelf kunnen maken. En als je dan al alleen bent, weten de prikkels je toch nog te vinden via je smartphone. Ga eens lekker offline en geniet van de echte rust.

Hoe ik regelmatig lekker offline ga

lk ben echt een social media junkie. Als ik mezelf niet in de hand houd, scroll ik zo 8 uren per dag door de verschillende tijdlijnen. 8 uren per dag, dat is gewoon een werkdag! Toen ik mezelf dat realiseerde, besloot ik dat ik dat helemaal niet zo wilde. Daarom kocht ik de telefoon die je ziet op de afbeelding. Als ik weg ga, naar vrienden, familie of zelfs naar kantoor, dan laat ik mijn smartphone steeds vaker thuis. Dit mobieltje heeft het telefoonnummer van m’n partner, m’n moeder en de ANWB opgeslagen. Meer zal ik in geval van nood niet nodig hebben. Behalve beltegoed. Dus dat staat er ook op. Verder helemaal niets. Dat geeft ontzettend veel rust. Oh ja, en Snake. Maar het is de nieuwe versie en die is gelukkig niet leuk.

Waarom zo drastisch?

Ik ken mezelf heel goed. En ik weet dat als ik mijn smartphone mee heb, dat ik ‘m gebruik. Even door Instagram scrollen, snel even een appje, moet ik nog een mailtje beantwoorden? Allemaal dingen die niet nu hoeven te gebeuren. Dat kan ook vanavond, morgen of volgende week. Daarnaast wil ik meer in het moment zijn. Hoe vaak ik zie dat mensen tijdens een gesprek gewoon hun telefoon pakken en door social media feeds gaan scrollen.. Het is super asociaal, maar tegelijkertijd lijkt het ook compleet geaccepteerd te zijn. Maar als je dat doet, dan ben je nergens volledig aanwezig. Niet in het gesprek, want je bekijkt andere dingen, maar ook niet op social media want er zit een stoorzender tegen je te praten. Dat werkt gewoon niet. Het is van belang dat je vaker echt in het moment leeft en ruis zoveel mogelijk uitsluit.

“De dingen die je bezit, bezitten jou uiteindelijk”

Hoe zo’n offline dag verloopt

Ik plan nu regelmatig een offline dag in. Mijn streven is om straks één week per maand offline te zijn. In het begin is het heel erg wennen, dat merkte ik met die eerste dag al. Ik nam bewust mijn smartphone niet mee en greep zo’n drie keer mis. Naarmate je vaker zonder smartphone op pad gaat, went het. Want denk je eens in, vroeger waren we ook niet 24/7 bereikbaar. Dat is nu ook echt niet nodig. En mocht je reizen, dan is een dumb phone niet zo’n gek idee. Zo kun je zelf alsnog bellen en smsen, maar heb je verder geen afleiding. Eerlijk is eerlijk, toen ik onverwacht een smsje kreeg, was ik als een kind zo blij! Dus het helpt ook nog eens om je gelukshormoon serotonine een boost te geven wanneer je toch een ‘prikkel’ krijgt via je ouderwetse toestel. Als ik dan thuis kom, grijp ik wel direct naar mijn smartphone om te zien wat ik heb gemist. Iedere keer is dat helemaal niks. Een paar mailtjes, whatsappjes en andere berichtjes die totaal geen haast hebben. Dus die kan ik zelfs de volgende dag wel beantwoorden. Naarmate ik vaker offline dagen plan, des te meer ik er naar verlang.

Informeer je vrienden en familie dat je lekker offline bent

Mijn inner circle verwacht dat ik altijd wel binnen een uur reageer. Want dat doe ik toch altijd? Die verwachting heb ik zelf geschept. Gelukkig kun je in Whatsapp je status aanpassen. Mijn status staat standaard op ‘offline’ zodat ik die verwachting een beetje naar beneden kan halen. Daarnaast heb ik mijn moeder een berichtje gestuurd met mijn nummer voor als ik offline ben. Ik heb er duidelijk bij verteld dat het alleen in noodgevallen is. Je weet vast hoe moeder kunnen zijn 😉

Simpel gezegd; informeer je omgeving dat je tijdelijk lekker offline bent als ze de verwachting hebben dat je altijd bereikbaar bent. Dan is de verwachting gemanaged en kun je met een gerust hart je smartphone in de kast leggen. Geniet ervan en vertel onder dit artikel vooral hoe je offline dagen je bevallen!

  1. Zelf heb ik alle meldingen uit staan op mijn mobiel. Geen lichtjes, trillen, geluiden of meldingen in mn scherm. Zo wordt ik minder afgeleid door mijn mobiel en pak ik hem eigenlijk alleen nog als ik hem echt nodig heb. Vrij weinig dus.

    Ook heb ik hem in huis vrijwel altijd in de slaapkamer liggen en nooit bij de hand. En als ik mensen terug wil appen of een mail moet sturen doe ik dat altijd op de computer, zo’n mobiel typt toch voor geen meter, haha.
    En die computer raak ik ook maar 3 dagen in de week aan. Heerlijk!

    1. Dat heb ik ook! Maar dat was helaas niet genoeg voor mij. De verleiding blijft dan toch aanwezig..

      Jij bent wel echt next level wat dat betreft hoor. Lijkt me heel fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *