Zen Again

Laat toxische mensen los en voel je vrij

september 5, 2019
Laat toxische mensen los

Toxische mensen in je leven betekent dat je vaak dingen doet die je eigenlijk niet wilt. Of dat je altijd maar in de aanpassing zit om een bepaalde vriendschap te behouden. Maar wist je dat toxische mensen en vriendschappen je dagelijkse stressniveau drastisch verhogen? Laat ze los en voel je vrij.

We houden vast aan toxische vriendschappen

Vriendschappen zijn vaak heel waardevol. Maar soms zit er een ongezonde relatie tussen waarvan we weten dat het slecht voor ons is, maar toch geven we die vriendschappen, tegen beter weten in, ruimte in ons leven. Ruimte die we zoveel beter kunnen besteden. Toxische mensen kun je relatief gemakkelijk herkennen. Zo is een vriend(in) die nooit uit zichzelf contact met je opneemt, niet goed voor je. Of iemand die alleen contact opneemt om te vertellen hoe zwaar zijn of haar leven is en geen ruimte overlaat voor jou. Dat soort patronen ontstaan vaak niet van de een op de andere dag. Mensen die je direct herkent als ‘toxisch mens’, wordt namelijk nooit je vriend(in). Juist omdat je die toxische vriend(in) al zo lang en goed kent en weet dat er ooit een gezonde relatie was, maakt het lastig om toch afscheid te nemen. Daardoor accepteren we vaak wat niet (meer) bij ons past en blijven we geven.

Toxische mensen kosten alleen maar energie

Een lekkere haver latte drinken met iemand waarbij het niet klikt. Waarom zou je dat doen? Zonde van je tijd. Die vriendschap die ooit was veel tijd en ruimte geven, is zo’n zelfde situatie. Waarom zou je dat doen? Omdat je elkaar al zo lang kent? Omdat je hoopt dat er dingen veranderen? Mensen verander je niet. Verandering moet altijd vanuit die persoon zelf komen. Trekken aan een dode relatie kost zoveel energie. Misschien herken je het wel; wanneer je met een toxische vriend(in) hebt afgesproken, kom je altijd uitgeblust thuis. En dat was niet omdat het zo gezellig was maar omdat het bezoek alleen maar zwaarmoedig was. Deze energievreters krijgen van jou wel energie en deze ongezonde balans is voor toxische mensen juist heel fijn, maar je verdient echt beter.

“Don’t make someone a priority when you’re only an option.” 

Hoe verbreek je een relatie die slecht voor je is?

Vriendschappen verbreken voelt een beetje alsof iemand sterft. Of wanneer je een liefdesrelaties beëindigt. En dat is lastig, maar voor je eigen levensgeluk wel noodzakelijk. Vroeger maakte ik dit soort relaties echt ‘uit’. Het was hard, maar duidelijk. Soms kwam dat rauw op hun dak, dat was achteraf misschien niet helemaal eerlijk. Als een vriendschap veel voor je betekent is het natuurlijk een betere keuze om dingen uit te spreken en samen je best te doen om de vriendschap te helen. Maar als dat niet lukt en je durft niet zo drastisch te zijn als ik destijds was, is het misschien beter om de boot af te houden. Als het contact altijd van jouw kant komt, hoor je toch sowieso al niks. En als een vriendschap je alleen maar energie kost die je liever anders wilt besteden, geef dan aan dat je de komende periode erg druk bent en voor jezelf kiest. Als het niet meer past, past het niet. Zo simpel is het natuurlijk ook. Voor jezelf kiezen zonder egoïstisch te zijn, is altijd een goede keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *